top of page

ניסוי שני הסדקים

תורת הקוונטים מתוארת לרוב כמיסתורית וחסרת הגיון, ואכן תורת הקוונטים, שהיא הפיסיקה של דברים קטנים,(מה זה קטן? גודל אטום למשל), מציבה בפנינו שאלות מאתגרות לגבי תפיסת המציאות שלנו, ופועלת לפי הגיון פנימי וחוקי משחק שונים מהמוכר לנו מחיי היומיום.
כדי להיכנס לתוך העולם של ההגיון הקוונטי ולהכיר את חוקי המשחק, הדבר המומלץ ביותר הוא להכיר את ניסוי שני הסדקים. תפיסה זו מקבלת חיזוק מלא, מלא אחר מאשר ריצ'רד פיינמן! מגדולי הפיסיקאים במאה ה-20, ובוודאי מגדולי המורים לפיסיקה.

פיינמן לימד כידוע את כל החומר בפיסיקה לתואר ראשון, מחזור אחד של סטודנטים, במשך שנתיים רצופות. ההרצאות כולן מתועדות בספר שידוע בתור "התנ"ך של הפיסיקאים"  - The feynman lectures on physics
שלושה ספרים אדומים ועבי כרך שמעלים בי חיוך ואושר כל עת שאני נתקל באחד הכרכים או פותח אותו כדי לקרוא.
עם הכרך השני ישנתי מתחת לכרית במשך כמה שבועות כשהתחלתי לקרוא את הפרקים על חשמל ומגנטיות (סיפור אמיתי).
בכרך השלישי של ההרצאות, כשפיינמן מגיע ללמד את הנושא של תורת הקוונטים, הוא מתחיל מיד ובלי היסוס בתיאור של ניסוי שני הסדקים.

ובמילותיו של פיינמן

"In this chapter we shall tackle immediately the basic element of the mysterious behavior in its most strange form.
We choose to examine a phenomenon which is impossible, absolutely impossible, to explain in any classical way, and which has in it the heart of quantum mechanics. In reality, it contains the only mystery. We cannot make the mystery go away by “explaining” how it works. We will just tell you how it works. In telling you how it works we will have told you about the basic peculiarities of all quantum mechanics."
link to the chapter from the complete series:
http://www.feynmanlectures.caltech.edu/III_01.html

פיינמן בתור מורה מוכשר ובעל כושר הסבר גבוה, ידע תמיד להבדיל בין הסבר התופעה, לתיאור התופעה. הנטייה של מורים רבים היא לקפוץ לשלב ההסבר, מתוך רצון לשתף את התלמידים בהסבר או התיאוריה המתוחכמת שבני אדם המציאו, מובילה לדילוג על הלשב החשוב ביותר...תיאור התופעה באופן ברור ומדויק.
ההסבר מגיע עוד לפני שהתלמיד עיכל את התופעה או הניסוי. פיינמן לא חוטא בשגיאה הזו ומתאר באופן עקבי ברור ומעניין את הניסוי, על הנקודות והוריצאיות החשובות שלו כמו למשל נסיון למקם גלאי באחד הסדקים.
עם הזמן למדתי כי תיאור מדוייק וברור הוא לא פחות חשוב ואפילו חושב יותר מההסבר המלווה את התופעה, כנראה גם בזכוכת הפרקים הללו של פיינמן. מתוך היכרות ברורה ונכונה עם מגוון תופעות המח האנושי בונה את מערך ההסברם
ובעצם כך גם עובד המדע הנסיוני כולו, מתבוננים בתופעה חדשה, לא ברורה, מוזרה. עורכים עוד ועוד תצפיות ומדידות, ורק אז נולד ההסבר. היכולת לתאר באופן ברור ומדויק כרוך באופן הדוק עם היכולת להסביר את התופעה.
פיינמן בוחר להתחיל את ההכרות עם תורת הקוונטים בניסוי שני הסדקים, כיוון שלטענתו, התופעות שמוצגות בניסוי לא ניתנות להסבר בעזרת שום שיטה או רעיון של הפיסיקה הקלאסית (פיסיקה קלאסית = לא קוונטית), ומעבר לכך הניסוי מכיל את "המוזרות" הבסיסית של תורת הקוונטים.
וגם אני כמורי ורבי פיינמן הדגול עונה לשאלה, מה היא תורת הקוונטים, בתשובה - על ניסוי שני הסדקים שמעת?
ושימו לב לכנות הכל כך קריטית של פיינמן, אנחנו לא יכולים להעלים את המיסתורין על ידי "הסבר" איך הדברים עובדים... לכל היותר לתאר ולספר איך הם עובדים.
אלו שאינם יכולים להכיל את חוסר הידיעה והמיסתורין ינסו לגרשם מיד בהסברים,ורק אלו המסוגלים להכילם מסוגלים לתארם ולקלף עוד שכבה מהקליפה

© 2023 by My site name. Proudly made by Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • RSS Classic
bottom of page